Zwangerschapsverlof, zo zit dat

ZwangerLeave a Comment on Zwangerschapsverlof, zo zit dat

Zwangerschapsverlof, zo zit dat

Wanneer je zwanger bent valt er veel te regelen. Vaak hoort daar ook zwangerschapsverlof bij. Hoeveel weken verlof heb je eigenlijk recht op? Wanneer en waar vraag je jouw verlof aan? Wat moet je verder nog regelen? In dit artikel lees je waar je recht op hebt en hoe je jouw zwangerschapsverlof aanvraagt.

 

Zwangerschapsverlof

Alle vrouwen in Nederland die werken in loondienst, zelfstandig ondernemer zijn of een WW-uitkering ontvangen hebben recht op in totaal 16 weken zwangerschap- en bevallingsverlof. Dat is fijn, want zo kun je goed uitrusten en je voorbereiden op je bevalling. Van de 16 weken heb je 6 weken recht op zwangerschapsverlof tot de datum dat je uitgerekend bent, en minimaal 10 weken recht op bevallingsverlof. Wil je iets langer doorwerken? Dat kan tot maximaal 4 weken voor de uitgerekende datum. De dagen die je overhoudt wanneer je langer doorwerkt, neem je mee naar je bevallingsverlof. Je levert dus niets in! Mocht je tijdens de periode dat je doorwerkt ziek worden, dan ga je op dat moment automatisch met verlof.

 

Zwangerschapsverlof aanvragen

Je verlof vraag je aan bij jouw werkgever, in de meeste gevallen is dit bij de afdeling Personeelszaken. Dit moet je uiterlijk 7 weken voor de uitgerekende datum aanvragen. Bij de aanvraag van jouw verlof is het belangrijk om een zwangerschapsverklaring van de verloskundige of arts te geven. Deze moet jouw werkgever aanleveren aan het UWV voor de uitkering waarmee jouw salaris tijdens je verlof wordt doorbetaald. Goed om te weten: een werkgever mag jouw zwangerschapsverlof niet weigeren!

 

Bevallingsverlof

Na je bevalling begint je bevallingsverlof van minstens 10 weken. Wanneer dit later is dan de uitgerekende datum heb je dus ook langer verlof! Stel je baby wordt 1 week na de uitgerekende datum geboren, dan heb je in totaal 17 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Ook tijdens dit verlof wordt je gewoon uitbetaald. Wil je nog meer tijd doorbrengen met je kindje? Dan kun je ouderschapsverlof aanvragen. Let op: dit verlof wordt doorgaans niet uitbetaald.

 

 

Zelfstandige en zwangerschapsverlof

Ben je zelfstandige? Dan regel je jouw zwangerschapsverlof via de regeling Zelfstandige en Zwanger (ZeZ). Deze regeling geldt ook wanneer je meewerkend partner bent in het bedrijf van jouw partner of wanneer je zorgverlener via pgb bent. Het aanvragen van de ZeZ-uitkering doe uiterlijk 6 weken voor de uitgerekende datum bij het UWV. De hoogte van de ZeZ-uitkering wordt berekend op basis van eerdere inkomsten, en is nooit hoger dan het wettelijk bruto minimumloon.

 

Werkeloos en zwangerschapsverlof

Ben je werkeloos en ontvang je een WW-, ziektewet- of WIA-uitkering van het UWV? Dan heb je recht op de WAZO-uitkering vanuit de Wet Arbeid en Zorg. De plichten die normaal gelden bij jouw uitkering vervallen tijdens jouw zwangerschaps- en bevallingsverlof. De hoogte van de uitkering is 100% van je dagloon, met een maximum dagloon van € 214,28 (2019). De WAZO-uitkering vraag je 8 weken voor je uitgerekende datum aan.

 

Geboorteverlof

Wist je dat jouw partner sinds 1 januari 2019 recht heeft op 1 werkweek geboorteverlof na de geboorte van jullie kindje? Het maakt niet uit of je partner fulltime of parttime werkt. De werkgever betaald het aantal uur dat jouw partner normaal gesproken in een werkweek zou werken. Dit geldt alleen voor partners die werken in loondienst. Meer informatie over geboorteverlof vind je hier.


Meer weten?

Meer informatie over zwangerschapsverlof vind je hier op de website van de Rijksoverheid.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top