Zwanger | De Zintuiglijke Ontwikkeling In De Buik

Toen ik zwanger was had ik allerlei apps waarmee ik de groei van mijn baby in de gaten kon houden. Je kent ze vast: “Je baby is nu zo groot als een suikermeloen!”. Het bijhouden van de groei van mijn baby vond ik tijdens mijn zwangerschap onwijs leuk! Natuurlijk groeit niet alleen het lichaam van je baby in jouw buik: ook de zintuiglijke ontwikkeling is al in volle gang! Wat leert jouw baby eigenlijk al in de buik?

 

Liefde proeven

Ja, je leest het echt: proeven! Dat zit zo: Op een gegeven moment neemt je baby kleine slokjes van het vruchtwater. De smaak van het vruchtwater wordt sterk bepaald door je conditie en stemming. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer je enorm veel emotie voelt de smaak van het vruchtwater veranderd. Je baby  heeft veel meer smaakpapillen dan een volwassene die de hele mondholte bestrijken. Hierdoor proeft hij heel goed de veranderingen in de smaak van het vruchtwater! Wanneer je erg veel stress ervaart, ervaart jouw baby dit ook, maar ook wanneer je aandachtig en met emoties tegen je baby praat proeft jouw baby dit. Op deze manier helpen emoties jouw baby jou beter te verstaan, zoals ze dat ook na de geboorte doen om te leren praten.

 

Emotie Horen

Je baby proeft niet alleen je stemming, hij hoort deze ook. Geluid heeft erg veel effect op niet alleen de zintuiglijke ontwikkeling, maar ook de emotionele ontwikkeling! Zodra jij jouw gevoelens uit pikt je baby deze op en bepaald deze in sterke mate zijn eigen stemming. Dit doet hij niet alleen via de toonhoogte van jouw stem, maar ook via al het andere dat hij kan horen in de buik. Hierbij kun je denken aan je hart wanneer deze sneller of juist langzamer gaat kloppen, maar ook via je ademhaling. Zo kun je heel gehaast ademhalen of heel rustig. Je baby hoort alle emoties en leeft met je mee, hij reageert hier op zijn eigen wijze op!

 

Echo's Taha

 

Eerste ontwikkeling van het geheugen

Uit onderzoek is gebleken dat pasgeboren baby’s zelfs onbewust dingen uit de buik herinneren! Ze hebben dit ontdekt door baby’s van 36 en 37 weken steeds dezelfde muziek te laten horen. Telkens wanneer diezelfde muziek begon te spelen begonnen de baby’s op dezelfde manier te bewegen. Ze herkenden dus de muziek wat liet zien dat het geheugen al werkte. Hoe tof is dat! Jouw baby reageert al wel eerder in de buik op de geluiden, maar herkent het vanaf 30weken. Waar hij eerder vooral reageerde via het oor op het geluid reageert hij nu vanuit zijn geheugen.

 

De allereerste sprong

De zintuiglijke ontwikkeling van jouw baby in de buik lijkt nog helemaal niet op de zintuiglijke waarneming zoals wij dat ervaren. Alle ervaringen in de buik vormen voor jouw kleintje één groot geheel. Je baby kan nog niet een onderscheidt maken tussen proeven, horen of herinneren. Alle ervaringen die hij opdoet en zelfs zijn eigen ik zijn voor jouw baby één met de rest van de wereld om hem heen.
Volgens gedragswetenschapper Dr. Frans X. Plooij vindt in de buik eigenlijk sprong 0 plaats: een verzamelnaam voor een heleboel dingen die jouw baby leert in de buik. Het totaal hiervan is het startpunt waarmee jouw baby geboren wordt. Bij iedere sprong, waarvan de eerste al 5 weken na de geboorte plaatsvindt, gaat hij steeds meer de wereld zien op de manier waarop wij die zien. In totaal maakt je baby 10 sprongen door die allemaal gebouwd zijn op de fundering wat jouw baby in de buik heeft aangelegd!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.