Zo kreeg ik meer balans in mijn dagelijks leven

balans
Lichaam & Geest1 reactie op Zo kreeg ik meer balans in mijn dagelijks leven

Zo kreeg ik meer balans in mijn dagelijks leven

De afgelopen tijd was ik een beetje afwezig in de online wereld. Met mijn nieuwe baan, een nieuwe hobby en het huishouden vond ik het lastig de tijd te vinden om ook nog te bloggen en op Instagram aanwezig te zijn. Het begon te voelen als een verplichting en ik haalde er geen plezier meer uit. Het was de hoogste tijd voor een break en een evaluatie om alles weer in balans te krijgen. Gelukkig is dat gelukt! Ik merk dat ik mijzelf minder opgejaagd voel en lekkerder in mijn vel zit. Ook wel zo fijn voor mijn omgeving, want ik kan nogal veranderen in een kenau wanneer ik mij gestrest voel. In dit artikel deel ik 5 tips waarmee het mij is gelukt de balans terug te vinden!

 

Plannen, plannen, plannen

Altijd een gevoel hebben dat er nog íets moet gebeuren en nergens aan toe komen is nooit fijn. Een goede planning helpt rust te creëren en dingen (mentaal) afvinken geeft een gevoel van voldoening. Mijn agenda is een soort verlengstuk van mijn geheugen. Als ik het eenmaal heb genoteerd kan ik het uit mijn hoofd zetten en zijn alle afspraken en dingen die ik nog moet doen niet constant op de achtergrond aanwezig. Hierdoor kan ik mij veel beter ontspannen en mijn werk en privé beter gescheiden houden. Elke zondag maak ik een weekplanning in mijn planner met de belangrijkste to-do’s, mijn afspraken en wat we gaan eten in de aankomende week.  Een aantal tips om beter te plannen vind je hier en hier vind je dé plankoningin du moment met een hele toffe planner on the market!

 

Durf nee te zeggen

Ik ben een pleaser en ben snel geneigd mijzelf (ongevraagd) op te offeren. Op mijn werk, in mijn vriendschappen maar ook in mijn rol als moeder en als partner heb ik snel het gevoel van moeten en loyaliteit waardoor ik mijzelf snel een beetje vergeet. Na verloop van tijd ga ik hier aan gebukt en ontstaat er een gevoel van stress, irritatie en schuld wat uiteindelijk vaak resulteert in een uitbarsting thuis over waarom ik alles moet doen.
De laatste tijd probeer ik mijn eigen grenzen en tijd meer te bewaken en zeg ik vaker nee. Steeds vaker weet ik wat ik wel en niet wil. Hierdoor zit ik nu beter in mijn energie en is ook de irritatie thuis een stuk minder. Nee zeggen is moeilijk, maar zeker aan te leren. Hoe vaker je het doet, hoe meer het een gewoonte wordt waar je heel erg veel aan gaat hebben.

 

spa, relax, metime

 

Maak tijd voor jezelf

Of het nou op je werk is of thuis: het grootste gedeelte van de dag ben je bezig voor of geprikkeld door iemand anders. Het is belangrijk om tijd voor jezelf te nemen en even écht iets alleen te doen. Of dit nou een spa moment, een boek lezen, een heet bad nemen of een lekkere koffie bij dat leuke tentje drinken is: jij bent er even niet. Door de tijd te nemen voor jezelf laadt je jezelf weer op en door goed voor jezelf te zorgen voelen je je gelukkiger en zelfverzekerder. Ben je moeder? Val dan vooral niet in de valkuil van jezelf schuldig voelen om jezelf even op idle te zetten. Van een relaxte moeder die goed in haar vel zit wordt een kind veel blijer dan van een moeder die overal snel doorheen raast. Plus: hoe fijn is het dat je kleintje meteen leert hoe belangrijk het is om rust te pakken en tijd voor jezelf te nemen? Treat yo’self mami!

 

Durf te vragen

Enigszins aansluitend op het bovenstaande: het is niet erg om hulp te vragen wanneer je door de bomen het bos niet meer ziet. Je hoeft niet alles alleen te doen. Vraag je partner, moeder, vriendin, buurvrouw, wie dan ook om je te helpen als je het gewoonweg niet redt. Soms nemen we tocht teveel hooi op onze vorken en dan is het echt geen falen als het uiteindelijk niet lukt. Think about it, als iemand jou om hulp zou vragen, vind je dan dat die gene alles heeft verprutst? Wees niet streng voor jezelf en vraag om hulp wanneer het nodig is.

 

Kondo your life

We kennen bijna allemaal de magie van Marie Kondo wel en hoe ze huizen transformeert van chaos naar perfect opgeruimd. Deze techniek kun je natuurlijk op meer toepassen dan alleen je woning. We willen tegenwoordig steeds meer. Meer spullen, meer hobby’s, meer succes, meer geld, meer volgers… Al deze ballen die we in de lucht willen houden zorgen er soms voor dat de balans helemaal zoek is.
Bij het opruimen stelt Marie Kondo haarzelf de vraag of ze echt oprecht blij wordt van de spullen die ze vast heeft. Is het antwoord nee? Weg ermee! Dit kun je ook toepassen op al die ballen die je probeert in de lucht te houden: wanneer je er niet echt blij van wordt is het misschien fijner om een aantal van die ballen te laten vallen.  Minder van jezelf moeten laat je meer genieten van de dingen die je wel graag doet. Minimaliseer je leven tot de dingen die er toe doen en waar je gelukkig van wordt, zo zit er meer balans tussen de zaken die echt moeten en de zaken die je gewoon heel erg blij maken.

 

marie kondo, minimalistisch, geluk

 


Wat is jouw ultieme tip voor meer balans?

One thought on “Zo kreeg ik meer balans in mijn dagelijks leven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top