Recept: Gözleme: deeg gevuld met witte kaas & spinazie

EtenLeave a Comment on Recept: Gözleme: deeg gevuld met witte kaas & spinazie

Recept: Gözleme: deeg gevuld met witte kaas & spinazie

Gözleme is een Turks gerecht van deeg en kent verschillende vullingen & I love it! Oké, het deeg maken is even wat werk maar ik beloof je dat je er geen spijt van gaat krijgen als je hier een middagje voor uit trekt. Gözleme kun je prima invriezen, dus het is het handigste meteen een hele batch te maken. Ook Taha is er gek op dus ik kan met zekerheid zeggen dat dit recept kidsproof is!

 

What you need (voor 6 stuks)

Ingrediënten voor het deeg

  • 384 gr bloem
  • 1 zakje gist
  • 300 ml lauwwarm water
  • 60 ml melk
  • 1 tl zout
  • 3 el zonnebloemolie

 

Ingrediënten voor de vulling

  • 500 gram spinazie
  • 300 gram beyaz peynir of feta ( min. 40% vet)
  • 1 ui
  • 2 tl pul biber (te koop bij de Turkse winkel en AH)
  • 2 tl zonnebloemolie

Voor op de gözleme : gesmolten roomboter

 

spinazie, pul biber, bloem, feta

 

What you do

Het maken van het deeg
Begin met de gist op te lossen in het water. Meng dit goed door elkaar en dek het af met folie. Laat dit ongeveer tien minuten staan zodat het licht schuimt.
Meng in een grote kom de bloem met het zout. Voeg nu langzaam het gistmengsel, de melk en de olie toe en mix dit door elkaar. Kneed vervolgens tot het een zacht, luchtig, licht plakkerig deeg is. Als het deeg droog voelt voeg dan iets meer water toe.
Verdeel het deeg in zes gelijke ballen en leg deze op een ingevette bakplaat of op een ingevet aanrechtblad. Dek de ballen af met huishoudfolie en laat ze 30 tot 60 minuten rijzen totdat ze verdubbeld zijn in grootte.

 

Het maken van de vulling

Was de spinazie en snijdt deze fijn. Bak in een hapjespan de ui glazig en voeg de pul biber en spinazie toe. Meng de vulling goed door elkaar en laat even afkoelen. Verkruimel ondertussen de beyaz peynir en meng deze later met de afgekoelde vulling.

 

Het maken van de gözleme

Pak wanneer het deeg is gerezen één van de zes bollen en leg deze op een goed met bloem bestoven plek. Rol met een deegroller de bal uit tot een heel erg dunne cirkel. Het is belangrijk dat het deeg heel dun uit te rollen, anders wordt de gözleme te dik en zompig.
Vouw twee kanten van de cirkel naar binnen, zodat het begint te lijken op een rechthoek. Schep wat van de vulling in het midden en vouw de andere twee zijkanten van het deeg dicht zodat ze elkaar overlappen. Je krijgt hierdoor mooie pakketjes, zie de foto hieronder.

 

gozleme vouwen

 

Bestrijk de gözleme met de gesmolten roomboter. Leg hem in een droge hapjespan op halfhoog vuur. Het is belangrijk het vuur niet te hoog te zetten, want dan gaart de binnenkant niet goed mee. Je kunt de gözleme ook in een elekrische pizzapan maken als je dit handiger vindt.
Laat de gözleme even garen en draai hem om. Wanneer beide kanten goudbruin zijn is hij klaar. Zelf snijdt ik de gözleme in 2 of 4 stukken, maar je kunt hem ook in zijn geheel serveren. De gözleme kun je zowel warm als koud eten, maar warm is wel het lekkerste.

Afiyet olsun!

 

gözleme spinazie feta kaas


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top