Zwanger | De Overbodige Producten Van Mijn Uitzetlijst

Wanneer je zwanger bent ontkom je er niet aan: de babyuitzet. Er zijn allerlei handige lijstjes met spullen die je in huis moet hebben voor je kleine spruit. Maar heb je écht al die spullen nodig? In deze post deel ik met jou mijn babyuitzet miskopen. Kun je wat je daarop bespaard weer mooi gebruiken voor andere spulletjes die je nesteldrang tevreden houden!

 

Mooi, maar overbodig

Het is natuurlijk best lastig te bepalen wat je moet kopen voordat de baby er is. Er zijn zoveel leuke en mooie producten op de markt! Babyzaken spelen daarnaast natuurlijk met hun marketing handig in op de koopziekte van aanstaande ouders. Toen ik zwanger was heb ik menig babyuitzet-lijst erbij gepakt om er zeker van te zijn dat ik echt álles in huis had voor wanneer mijn baby werd geboren. Achteraf kan ik met zekerheid zeggen dat ik veel te veel producten uiteindelijk niet heb gebruikt. Zonde, want dat geld had ik voor veel andere leuke dingen kunnen gebruiken. Deze stofvangers bespaar ik jullie met liefde. Heb je aanvullingen? Laat deze zeker even achter in de reacties!

 

Talloze verzorgingsproducten

Babybadschuim, babyshampoo, babyolie, babybalsem, babycrème..ik weet niet hoeveel flessen verzorgingsproducten ik had, maar het leek wel een drogist op de babykamer. Sommige flessen heb ik nu (na 2.5 jaar!) nog steeds dicht in de kast staan! Uiteindelijk heb ik deze producten zo minimaal gebruikt, dat achteraf 2-in-1 wasgel en babyolie meer dan voldoende was. Uiteindelijk heb ik veel van deze producten maar weggeven, en de rest staat in de kast voor de komende jaren. Ik denk dat ik tot zijn 25e wel goed zit.

 

Flanellen luiers

In tegenstelling tot hydrofiele luiers waar ik geen genoeg van kan krijgen heb ik geen idee welke toevoeging flanellen luiers hebben. Ze staan op bijna elke babyuitzet lijst, maar niemand weet waar ze nou echt voor bedoeld zijn. Sommigen zeggen dat het de bedoeling is om je baby erop te leggen of in te wikkelen, maar daar heb ik dus die hydrofiele luiers al voor. Of molton matrasbeschermers. Of een willekeurig dekentje. Nee, die flanellen luiers hebben hier absoluut geen meerwaarde gehad, en liggen zelfs nog nieuw in de verpakking stof te vangen.

 

Magnetron sterilisator & Flessenwarmer

Het leek zo handig en snel, zo´n magnetronsterilisator. Weet je wat nog handiger bleek te zijn? De hele rits in één keer in een grote pan uitkoken. Tijdens het afwassen bijvoorbeeld. Één keer gebruikt, ook een mooie stofvanger. Waar ik de magnetron dan wel weer voor gebruikte was het verwarmen van flesvoeding. Veel sneller en makkelijker dan de flessenwarmer. Hiervan hadden we er zelfs twee, één voor thuis en één voor in de auto (ja echt, wat bezielde mij). Beide staan nog prachtig in de doos niets te doen. Doodzonde.

 

 

Allerlei dekens, lakens en hoeslakens

Prachtig zijn ze, al die dekentjes en lakentjes voor het ledikantje. Zelf nu mijn peuter al lang en breed in een heus autobed slaapt wordt ik hebberig wanneer ik ze voorbij zie komen. Heb ik ze ook gebruikt? Nah, of nouja, toch wel: als decoratie op de babykamer vóórdat Taha was geboren. Het enige dat ik wel heb gebruikt waren hoeslakens en slaapzakjes. Als zijnde bescherming tegen spugen gebruikte ik een hydrofiel in punt gevouwen over de hoeslaken, en verder lag het boefje altijd in een slaapzakje. Het idee dat hij ondanks de juiste manier van opmaken onder een laken zou verdwijnen bekneep mij zo, dat deze nooit zijn gebruikt. In plaats van alles in te slaan kun je beter kijken wat jij prettig vind: of een laken/deken, of een slaapzak.

 

Wat ik nu anders zou doen

Naast deze producten zijn er meer kleinere spullen ook buiten de babyuitzet lijst om die ik uiteindelijk niet heb gebruikt. Hoe verleidelijk het ook is om tijdens de zwangerschap in te kopen en vol toe te geven aan nesteldrang zou ik het met de kennis van nu toch anders doen. Tijdens mijn kraamtijd heb ik bijvoorbeeld zoveel leuke cadeautjes gekregen dat Taha bijna zijn eigen warenhuis kon beginnen! Met de kennis van nu zou ik eigenlijk alleen de echt noodzakelijke dingen in huis halen voor de eerste paar dagen en gaandeweg producten aanschaffen die passen bij mijn kind en mijzelf.

 

Heb jij ook teveel babyspullen gekocht?

Wist je dat 1 op de 9 kinderen in Nederland opgroeit in armoede? Om de effecten van armoede op jonge kinderen te verminderen zamelt Stichting Babyspullen gebruikte en nieuwe babyspullen in om via diverse instanties (aanstaande) ouders in een financiële moeilijke situatie te helpen. Wil jij jouw babyspullen doneren? Dat kan! Hier vind je meer informatie over het doneren van spullen en de inzamellocaties.


 

5 reacties Voeg de jouwe toe
  1. Veel is er herkenbaar van. Hoewel de magnetron sterilisator mijn meest gebruikte product is denk ik. Ik kolf vaak, dus dat ding gaat meerdere keren per dag in de magnetron.

    1. Oh dan kan ik het me best voorstellen ja :) Ik gaf flesvoeding en gooide de flessen in de vaatwasser en kookte een tot tweemaal per week de hele bende uit

  2. Dit zijn wel fijne tips, er staan een aantal producten op jouw lijst waar ik al over twijfelde om te kopen voor mijn babyuizet, maar nu weet ik dus zeker dat ik geen magnetron sterilisator en flesverwarmer ga kopen ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.