Mijn grootste Instagram ergernissen

PersoonlijkLeave a Comment on Mijn grootste Instagram ergernissen

Mijn grootste Instagram ergernissen

Eerlijk is eerlijk, van alle social media platformen is Instagram mijn absolute homeboy. Dankzij Instagram heb ik onwijs veel leuke mensen leren kennen, een aantal leuke samenwerkingen kunnen doen en bovendien is er oneindig veel toffe content te vinden. Toch bestaat geen enkele liefde uit alleen rozengeur en maneschijn en komen ergernissen al vrij snel naar de oppervlakte. Soms erger ik mij zo dat ik de app volledig links laat liggen om mij vervolgens weer te stressen over mijn engagement en dus zichtbaarheid. Zucht. #hoedanook: hier zijn mijn grootste Instagram ergernissen op een rij!

 

Het algoritme

Back in the days liet Instagram nog heel fijn posts in chronologische volgorde zien op jouw feed. Zo zag ik altijd de laatste posts van accounts die ik volg en zagen mijn volgers (ook al blijft dat raar klinken, alsof ik een soort Messias ben) mijn laatste post op hun feed. Toen besloot Instagram roet in het eten te gooien en een algoritme in te stellen voor de feeds. Het resultaat is dat ik nu of veelal dezelfde soort posts zie op mijn feeds van enorme accounts of vooral ook veel oudere posts zie waarbij het soms al veel minder relevant is om te reageren. Als je daarbij zoals ik een klein account hebt is het vrijwel onmogelijk op te boxen tegen grotere accounts en komen je posts terecht in een soort vagevuur waar bijna niemand ze ziet.

Er zijn natuurlijk wel allerlei manieren om het algoritme enigszins te beïnvloeden, maar ik heb eigenlijk helemaal geen zin in een dagtaak aan valsspelen om een beetje zichtbaar te blijven. Inmiddels zijn er zoveel content creators die prachtige posts maken en hier goed hun geld mee verdienen. Daar kan ik met mijn budgetcamera en gebrek aan geld en kennis gewoonweg niet tegenop. Vaak vind ik dit jammer, want hoewel het voor prachtige feeds zorgt met een volgersachterban waar je u tegen zegt mis ik soms de echtheid op Instagram.

 

Follow/Unfollow

Het algoritme van Instagram zorgt meteen voor de volgende en misschien wel mijn grootste ergernis: followen om te unfollowen. Gebruikers die zoveel mogelijk mensen gaan volgens in de hoop dat deze hen gaan terugvolgen wat zorgt voor zogenoemde organic growth. Bloedirritant vind ik het. Het maakt me niet uit hoe tof je feed is of hoe leuk je bent in stories: als je mij direct ontvolgt nadat ik je volg ben je me kwijt.  Accounts die mij volgen met 10k+ volgers en die zelf maar een handjevol volgt volg ik per definitie al niet terug want het is direct duidelijk waarom je mij volgt. Sommige accounts presteren het zelfs om binnen een week een aantal keren te gaan followen/unfollowen en het daarmee proberen toch voor elkaar te krijgen. Het enige dat ze daarmee bij mij bereiken in een enkeltje blacklist.

Aangezien ik af en toe winacties op mijn feed heb waarbij direct ontvolgen accounts uitsluit bij volgende winacties gebruik ik een app die mijn unfollowers in de gaten houdt. Mede dankzij deze app springen sommige accounts er echt uit met dit gedrag. Overigens ben ik niet alleen: 80% van jullie reageerden op mijn poll dat het followen/unfollowen jullie grootste ergernis op Instagram is. Het lijkt mij de hoogste tijd voor een Wall Of Shame.

 

 

Perfecte Feeds

Goed, toegegeven, hier heb ik eerder een haat/liefde verhouding mee dan dat het een oprechte ergernis is. Begrijp me niet verkeerd: ik vind perfecte feeds geweldig om naar te kijken. Tegelijkertijd brengt het voor mij persoonlijk behoorlijk wat druk met zich mee. Het liefst zou ik ook zo’n geweldige feed creëren en zo onwijs veel engagement genereren, maar ik heb er gewoonweg de tijd, wilskracht en middelen niet voor. Hierdoor heb ik vaak het gevoel alsof ik weer op de middelbare school zit en mijn best moet doen om bij de populaire clique te horen. En dit wil ik eigenlijk helemaal niet. Ik wil mijn Instagram gebruiken als kijkdoos voor mijn dagelijks leven en als verlengstuk van de blog. Toch betrap ik mijzelf er regelmatig op dat ik te kritisch ben naar mijzelf en leuke, spontane momenten laat schieten.

Soms moet ik mijzelf meer beseffen dat dit soort feeds door mensen worden samengesteld die er (inmiddels) hun brood mee verdienen en dat het niet eerlijk is om mijzelf hiermee te vergelijken. Toch blijft er soms een gevoel knagen dat alles wat ik post voor niks is omdat bijna niemand het ziet en voelt het soms alsof ik tegen een enorme muur van influencers en content creators op moet boksen. Dit neemt toch wel een beetje het plezier van Instagram weg.

 

Bots Everywhere

Ondanks dat Instagram zijn best doet bots binnen de perken te houden komen ze o v e r a l terug. Vooral nu ik een business profiel heb is het aantal bots exponentieel gegroeid. Waar ik eerder vooral autogegenereerde comments kreeg op posts krijg ik nu ook heel, heel, heel veel dm’s met vreemde links, gare fotoshares of irritante tags onder niets anders dan spamposts. Ook de e-mail button wordt veelvuldig misbruikt door bedrijven die followers verkopen of op een andere sleazy manier geld van mij willen aftroggelen in ruil voor infinite fame op Instagram.

Inmiddels ben ik gestopt met rapporteren, want er valt niet tegenop te modereren en heb ik een dagelijkse prullenbakronde waarin ik de mails, comments en dm’s rustig verwijder. Spendeer ik deze tijd liever aan iets anders? Sowieso. Maar zolang Instagram er niet voor zorgt dat a) de bots geen kans meer krijgen of b) de notificaties geselecteerd kunnen worden op type zit er helaas niets anders op.

 

Liefde overwint

Misschien denk je na deze klaagzang wel: mens wat doe je nog op dat platform? Nou, deze ergernissen vallen in het niet als ik kijk naar het leuke contact dat ik heb dankzij deze app. Als enige moeder in mijn vriendengroep is het een verademing om andere moeders te ontmoeten en te zien hoe zij het doen. Daarnaast is er tussen alle perfectie en gemaaktheid een grote groep mensen te vinden die niet schuwt de klote kant van het leven te laten zien waardoor er een hele nieuwe vriendengroep is ontstaan naast mijn echte leven. Bij sommige volgers heb ik het gevoel dat ik ze al jaren ken en ik vind het super dat ik dankzij een app als Instagram deze mensen heb leren kennen. Uiteindelijk overwint mijn liefde voor Instagram en weet ik dat ik er zelf gewoonweg niet zo zwaar aan moet tillen.

Oh, trouwens, mijn Instagram vind je hier!


Wat is jouw grootste ergernis op Instagram?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top