Opvoeding | In 3 Dagen Zindelijk, Kan Dat?

Taha liet al een tijdje zien dat hij klaar is om zindelijk te worden.  Hij gaf aan dat hij moest plassen, wilde direct na een enkele plas de luier af en trok zijn luier regelmatig zelf uit. Die wegwerpluiers voorgoed wegwerpen, klonk als muziek in mijn oren! In mijn zoektocht naar zindelijkheidsmethodes las ik online over de 3 day potty training en hoewel ik niet zo geloof in spoedcursussen was ik toch bijzonder nieuwsgierig. Is het gelukt om in drie dagen zindelijk te worden?

 

Kan dat, in 3 dagen zindelijk?

Volgens schrijfster Lora Jensen van 3 Day Potty Training krijg je jouw kindje in drie dagen zindelijk. Het idee is om drie dagen lang zonder afleiding te focussen op het potje, en direct de luiers te verbannen. Geen afleiding, geen uitstapjes, even alle aandacht naar je kindje en het leren plassen op het potje. In deze drie dagen leert je kind controle over het plasproces zodat hij al snel zelfstandig op het potje gaat. Je vraagt dan ook niet of ze moeten plassen, maar herinnert ze eraan. Het klonk nogal intens, maar vooruit met de geit.

 

De voorbereiding

Voordat ik ben begonnen met het ”echte werk” hebben we de kleine man al kennis laten maken met het potje. We hebben hem daar al een aantal keer op laten plassen, zodat hij weet waar een potje voor is. Daarnaast zijn we samen naar de bibliotheek gegaan om een aantal voorleesboekjes uit te kiezen. In de weken voorafgaand aan dit festijn hebben wij elke dag het onderwerp wel behandeld. Ook via YouTube hebben we filmpjes gekeken, zoals Potje! Ik vond het belangrijk om hem mentaal voor te bereiden zodat ik hem niet zou overvallen met deze bootcamp.

 

De eerste dag

Het vloerkleed is opgeborgen, de bank is afgedekt, het sopje staat klaar en het potje is makkelijk toegankelijk. Wanneer ik het boefje wakker maak vertel ik hem dat we vandaag een blote-billen-dag hebben en geen luiers om gaan doen. Ik vertel hem dat hij vandaag als een grote jongen op het potje mag plassen. Ik gebruik bewust het woord ‘moet’ niet, omdat ik geen druk wil leggen waardoor het misschien te spannend wordt. Elke vijftien minuten gaat een reminder af op mijn telefoon en gaan we naar het potje. Na drie missers heeft hij het in de gaten en de rest van de dag gaat helemaal goed: meneer heeft alleen nog op het potje geplast! Elk plasje wordt uitbundig gevierd met highfives en applaus: Nederlandse supporters tijdens het WK voetbal lijken er niets bij.

 

Dag twee

De tweede dag begint goed: boefje begint zelf al enthousiast over het potje en vind zichzelf al een hele grote jongen. Dit laat hij dan de hele dag uitvoerig merken. Het alarm op mijn telefoon heb ik verlengd naar 25 minuten, dit gaat goed! Vanaf de middag oefenen we met een onderbroek erbij aan en op één ongelukje na gaat dit helemaal prima. We hebben wel een beetje vals gespeeld, want ’s middags hebben we een film gekeken. Taha ging vandaag regelmatig al buiten het alarm om zelf op het potje zitten, dus ik denk dat hij de smaak wel te pakken heeft.

 

De laatste dag

Omdat het gisteren zo goed ging durf ik het wel aan om het vloerkleed terug te leggen en de bank niet meer af te dekken. Vandaag nemen we de proef op de som want ik moet toch echt kort langs de opticien om mijn bril op te halen. In totaal zijn we zo’n anderhalf uur in de stad en meneer blijft droog! Wat knap! De rest van de dag verloopt goed, er zijn geen ongelukjes meer. De regels van de bootcamp hebben we verder volledig aan onze laars gelapt: TV, smartphone, tablet, het werd allemaal uit de kast gehaald. De timer hebben we ook overboord gegooid. Af en toe vraag ik hem terloops of hij even op het potje wil gaan zitten, maar meestal gaat hij uit zichzelf (met een enkele typische peuterpuberteit-nee als uitzondering).

 

Zindelijk!

Na de afgelopen drie dagen kunnen we officieel afscheid nemen van de luiers overdag. Er zullen ongetwijfeld nog ongelukjes gaan gebeuren, maar man wat ben ik trots op deze jongen! Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat het binnen drie dagen zou lukken, zeker niet omdat ik het allemaal niet zo nauw heb genomen met de regeltjes. De komende tijd gaan we lekker stickers plakken wanneer het een dag goed gaat en ’s nachts mag meneer (puur uit eigenbelang) gewoon nog een luier om. Vanmiddag gaat hij naar de kinderopvang, dus ik ben heel benieuwd hoe het daar gaat. De 3 day potty training komt zijn belofte na: we zijn in drie dagen van de luiers af!

 

doei luiers

 

Andere methodes

Er zijn natuurlijk meerdere manieren om je kindje zindelijk te maken. Zo schreef Mahwish van MammieMammie.nl een interessant artikel over de zindelijkheidsbox . Op mamaenzo.nl vind je een algemeen stappenplan om je kindje op het potje te krijgen. Er zijn talloze manieren om je kindje zindelijk te maken, jij kent jouw kindje het beste om te bepalen wat voor hem/haar de fijnste methode is!


Is jouw kindje al zindelijk? Hoe is dat gegaan?

2 reacties Voeg de jouwe toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.