Zwanger | De Functies Van Hormonen

Instabiel, stemmingswisselingen, alles is intens en van ratio heb je niet meer gehoord. Hallo hormonen! Toch zijn die hormonen niet alléén vervelend: ze zijn nodig om jouw kindje te laten groeien en je klaar te maken voor de bevalling. In dit artikel vertel ik je meer over de meest bekende zwangerschapshormonen.

 

Horror Hormonen

Ik kan mij nog goed herinneren dat ik regelmatig een potje heb lopen grienen om reclames, dat ik het nieuws niet meer trok en dat ik binnen een uur alle vijf stadia van rouw heb doorlopen. Hormonen. Nog nooit heb ik zo´n emotionele rollercoaster meegemaakt als tijdens mijn zwangerschap. Dat deze hormonen vervelend zijn is soms een understatement, dat weten we allemaal. Toch zijn ze er niet voor niets: ze hebben allemaal hun eigen functie om ervoor te zorgen dat jouw kindje zich goed kan ontwikkelen. Deze wetenschap maakt het irrationele potje grienen om een reclame of een hele ochtend spenderen boven de toiletpot misschien ietsjes meer dragelijk ;)

 

HCG-Hormoon

Het feit dat je een positieve zwangerschapstest in handen hebt gehad komt door het HCG-hormoon, dit is namelijk het hormoon waar een zwangerschapstest naar zoekt. Het HCG-hormoon wordt aangemaakt op het moment dat een eicel is ingenesteld en stuurt een signaal naar de eileiders zodat er geen nieuwe eicellen worden gerijpt.
Het HCG-hormoon laat je lichaam weten dat het bevruchte eitje niet afgestoten moet worden en zet vet om in energie. Hierdoor kan jouw kindje goed groeien! De waarden van dit hormoon verdubbelen de eerste tien weken van jouw zwangerschap elke 2 tot 3 dagen, om daarna weer af te nemen,

Dit hormoon zorgt voor een aantal zwangerschapskwalen zoals vermoeidheid, hoofdpijn, gevoelige borsten, vaak plassen en stemmingswisselingen. Het is niet bewezen, maar er wordt gedacht dat het HCG-hormoon een grote rol speelt bij de misselijkheid waar veel zwangere vrouwen last van hebben. Het schijnt dat vrouwen met hogere HCG-waardes meer te kampen krijgen met misselijkheid en overgeven. Daarnaast is het niet geheel toevallig dat de meeste zwangeren vooral in het begin van de zwangerschap veel last hebben van misselijkheid en dat dit vanaf week 12 vaak geleidelijk afneemt.

 

Oestrogeen

Wanneer de eicel is bevrucht maakt het omhulsel van de eicel oestrogeen aan. Deze productie wordt later overgenomen door de placenta. Oestrogeen stimuleert de ontwikkeling van meerdere organen waaronder de bijnier en is dus erg belangrijk voor de groei van jouw kindje! Oestrogeen zorgt ervoor zorgt dat je gevoeliger wordt voor andere zwangerschapshormonen en bereidt je hiermee voor op de bevalling. Andere kwaaltjes die je aan dit hormoon te danken hebt zijn: misselijkheid, grotere eetlust, striae, minder zin in seks en huidveranderingen.

 

Progesteron

Ook progesteron wordt in het begin van je zwangerschap aangemaakt door het omhulsel van de eicel en later door de placenta. Progesteron beschermt jouw kindje als de beste. Het zorgt ervoor dat jouw lichaam het DNA van jouw baby accepteert en dat het slijmvlies van de baarmoederwand niet wordt afgestoten. Totdat de placenta is ontwikkeld zorgt progesteron dat jouw baby van voeding wordt voorzien via de klieren in de baarmoederwand.  Daarnaast speelt progesteron een grote rol bij de ontwikkeling van de slijmprop die jouw kindje beschermt tegen alles van buitenaf. Die maagzuur en vergeetachtigheid heb je overigens ook te danken aan progesteron. Andere kwaaltjes waar dit hormoon een rol is speelt zijn: duizeligheid, vaak plassen, vermoeidheid, bloedend tandvlees en meer haargroei.

 

zwanger

 

Relaxine

De exacte functie van relaxine is nog niet helemaal bekend. Wat wel bekend is dat de gewrichtsbanden verslappen en je gewrichten wat weker worden. Dit hormoon zorgt er dus voor de de bevalling voor zowel jou als jouw baby een stuk gemakkelijker wordt. De nadelen? Je kunt last krijgen van bekkeninstabiliteit, waggelen en rugklachten. 

 

Oxytocine

Oxytocine, ook wel bekend als het knuffelhormoon, zorgt voor gevoelens van ontspanning, geluk en verbondenheid. Dit hormoon speelt een belangrijke rol tijdens je zwangerschap, bevalling en de periode erna!
Oxytocine zorgt ervoor dat dat je baarmoeder samentrekt bij de bevalling. Hoe meer jij je ontspant tijdens de bevalling, hoe meer oxytocine er wordt aangemaakt waardoor je betere weeën krijgt. Als je wordt ingeleid of wanneer je weeën niet sterk genoeg zijn wordt er synthetische oxytocine gebruikt waardoor je sterkere weeën krijgt.

Ook na de bevalling speelt oxytocine een belangrijke rol. Het zorgt ervoor dat de spiercellen rondom de melkkanalen en melkkliertjes samentrekken wanneer je kindje aan je tepel zuigt. Onmiskenbaar voor het toeschietreflex dus. Bovendien zorgt dit knuffelhormoon ervoor dat je je gelukkiger voelt en vergroot dit het gevoel van verbinding met jouw kindje. Na je bevalling blijft het oxytocine gehalte in jouw lichaam hoog, waardoor je jouw sneller hecht met jouw baby. Aanrakingen verhogen dit gehalte nog meer, ook bij jouw kindje. Daarom is veel huid-op-huid contact met jouw pasgeboren spruit zo belangrijk!

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.