Health App: Down Dog Yoga

Lichaam & GeestLeave a Comment on Health App: Down Dog Yoga

Health App: Down Dog Yoga

Als drukke moeder vind ik het lastig tijd in te lassen om te bewegen, laat staan om op vaste tijden naar een sportschool te gaan. Daarom ben ik fan van thuis sporten, zij het via een app zij het door gewoon lekker buiten te gaan hardlopen. Een (gratis) app die ik graag gebruik om mijn lichaam goed op te rekken en even tot rust te komen is Down Dog Yoga. Benieuwd? Lees dan snel verder!

 

Waarom yoga?

Yoga wordt al eeuwenlang gedaan en komt oorspronkelijk uit India. Het richt zich op kracht, flexibiliteit, balans en ademhaling en heeft zowel fysieke als mentale voordelen. Yoga vergroot de spierkracht en verbetert je houding. Je wordt flexibeler en de kans op blessures bij andere sporten wordt verkleint. Daarnaast zorgen de concentratie- en ademhalingstechnieken voor meer rust en verminderd dit stress. Vooral dat laatste kan ik als temperamentvolle stressmoeder goed gebruiken.

 

Wat is de Down Dog-App?

Down Dog is een app voor je telefoon of tablet. Met deze app kun je thuis een yogaklas volgen op verschillende niveaus. Tijdens elke les krijg je stapsgewijs instructies en kun je de instructeur volgen op het scherm. Zelf stream ik de app vanaf mijn telefoon naar de televisie maar dit is natuurlijk niet noodzakelijk.
Er zijn verschillende types yoga, maar Down Dog focust zich op de Vinyasa yoga. Vinyasa yoga is een dynamische vorm van yoga en is momenteel de meest voorkomende yogastijl. Vinyasa staat ook wel bekend als Flow yoga: je kunt het het beste voor je zien als een constante flow van bepaalde houdingen op de beweging van de ademhaling. Je flowt als het ware van de ene naar de andere houding.

Er is een pro-lidmaatschap dat toegang geeft tot extra functies en inhoud, zoals de mogelijkheid om je oefening aan te passen aan een specifiek lichaamsdeel, om de oefening te vertragen of te versnellen en om toegang te krijgen tot extra afspeellijsten. Naar mijn mening is de gratis versie voor de meeste mensen ruim voldoende.

 

Niveau’s

De ontwikkelaars van Down Dog hebben goed nagedacht over hun potentiële gebruikers: er zijn in totaal vijf niveau’s van beginner tot aan advanced. Zelf ben ik een totale beginner op het gebied van yoga, en ik moet zeggen dat ik met geen enkele oefening grote moeite had. De uitleg is duidelijk, de les gaat niet te snel, maar er zit wel een goede flow in waardoor je ook echt gevoel hebt dat je een prettige yogales achter de rug hebt. Binnen de verschillende niveau’s is er geen sprake van teveel herhaling: elke les is anders, er is meer dan genoeg variatie.

 

 

Lessen

Wat ik zelf enorm prettig vind aan deze app is dat er een ruim aanbod is aan lessen. Voor een gratis app is deze app enorm uitgebreid. Er zijn in totaal vier type lessen te vinden in de app:

  • Full practice: Een complete les met een warm-up, verschillende staande en zittende houdingen
    en een cooldown. Je kunt de full practice zo kort als 20 minuten tot zo lang als 100 minuten (zie ik mijzelf niet snel doen) laten duren. Standaard staat deze les ingesteld op 30 minuten.
  • Short practice: Een verkorte versie van de full practice, die je zo kort kunt
    instellen als 10 minuten. Ideaal om tussendoor te doen om even tot rust te komen, of wanneer je aan het eind van de dag weinig tijd hebt.
  • Quick flow: Deze lessen bevatten geen warm-up en houden je in een constante snelle flow. Zelf raad ik deze lessen af wanneer je zoals ik een absolute beginner bent, het gaat wellicht nog te snel wat kan zorgen voor verkeerde houdingen.
  • Restorative: Deze lessen focussen zich op stretchen en relaxen, en zijn perfect na een lange dag om tot rust te komen. Mijn lichaam voelt altijd volledig ontspannen na het volgen van deze lessen.

 

Tot Slot

Zelf ben ik niet zo’n zweverig type, en ik vind het prettig dat deze app ook niet zo zweverig is. Ja, de optie is er, maar er zijn ook andere muzieklijsten te vinden. Een ander groot voordeel van deze app is dat de oefeningen niet onderbroken worden door reclames of pop-ups. Wanneer een oefening start zit je ook echt in de oefening, en zijn er verder geen afleidende factoren. Een short practice doe ik vaak wanneer Taha in de buurt is, en vaak doet hij dan met mij mee, voor zover je het meedoen kunt noemen ;) Het is in ieder geval ook erg leuk om te doen samen met je kleintje, of juist helemaal alleen om tot rust te komen.

 


De Down Dog Yoga app kun je vinden hier in de Google Playstore en hier in de App Store.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top