Zo detoneer je jezelf wanneer je jouw geduld verliest

Opvoeding2 Reacties op Zo detoneer je jezelf wanneer je jouw geduld verliest

Zo detoneer je jezelf wanneer je jouw geduld verliest

Niet zo heel lang geleden ben ik compleet mijn geduld verloren bij Taha en ontploft. Na een aantal slechte nachten en uren van gedram was het zover. De vlam sloeg in de pan, het lontje was op. Ik heb lopen schreeuwen en tieren tegen een kind van twee. Geroepen dat ik  het én hem even helemaal zat was. Nog nooit heb ik mij zo schuldig gevoelt als na dat moment. Dat moest niet weer gebeuren, dus ik ging op zoek naar tips. Deze tips deel ik hier met jullie en ik hoop dat jullie er evenveel aan hebben al dat ik dat heb!

 

De bom barstte

Mensen die mij kennen weten dat ik sowieso wel redelijk eh, temperamentvol kan zijn. Toch kon ik mij altijd wel redden met Taha en zijn eigen temperament. Natuurlijk was ik niet altijd een zen, kalm en een voorbeeldig rustig persoon, maar echt ontploft was ik nooit. Tot voor kort. De bom barstte. Ik had al een aantal beroerde nachten achter de rug, ervoer veel stress en de peuterterreur werd mij teveel. Mijn geduld was op. Ik schreeuwde, krijste en tierde tegen mijn peuter. Taha schrok, ik schrok en met een ontzettend schuldgevoel werden de nachten erna er niet beter op. Om ervoor te zorgen dat dit niet nogmaals zou gebeuren ging ik op avontuur in het wereld wijde web op zoek naar tips. De voor mij meest effectieve tips deel ik hier met jullie!

 

Leg expliciet uit wat je verwacht en wat de consequenties kunnen zijn

Een kind luistert vaak niet omdat hij niet goed begrijpt wat je bedoelt. Vaak zijn mijn instructies aan Taha te algemeen, waardoor ik onnodig geïrriteerd reageer. Tegenwoordig ben ik concreter naar Taha en stel ik tijden vast. Zo voorkom ik én onderhandeling én iedereen is rustiger.
Nou is Taha natuurlijk geen robot, dus hij volgt heus niet altijd deze instructies feilloos op. Wat mij helpt is uitleggen dat de acties consequenties hebben. Dus géén loze dreigementen meer, maar een duidelijk uitleg dat wanneer hij bijvoorbeeld niet nu zijn speelgoed opruimt we minder tijd hebben voor leuke dingen. Daarnaast helpt het hier in huis ook goed dat ik uitleg dat ik het gedrag niet leuk vind en er verdrietig om wordt. Ik merk dat Taha er daarna rekening mee begint te houden!

 

Bekijk het vanuit zijn perspectief en stel een vraag

Wij plannen onze tijd vaak redelijk zorgvuldig in, maar daar heeft een peuter natuurlijk volledig lak aan. Net voordat je wil vertrekken besluit de doerak om nog even zijn speelgoedkist overhoop te gooien. De kans is groot dat je geïrriteerd uit de hoek komt en je geduld opraakt. Door te vragen naar het waarom krijg je inzicht in wat de bedoeling van jouw kind was en blijf je makkelijker rustig. Zo bleek dat hij gewoon opzoek was naar zijn favoriete auto, en was het helemaal niet kwaad bedoelt.
Waar ik mijzelf ook regelmatig op betrap is dat ik iets van Taha vraag wat hij niet goed begrijpt en dat hij daardoor niet luistert. Door mijzelf proberen te verplaatsen in zijn hoofd kan ik beter begrijpen waarom iets niet goed gaat en mijn eigen gedrag daarnaar aanpassen.

 

Geen geduld

 

Neem of geef een time-out als je merkt dat je jouw grens bereikt

Wanneer ik merk dat mijn geduld op raakt trek ik mijzelf terug. Dit communiceer ik ook naar Taha. Ik ga letterlijk even uit de situatie door even naar de tuin of de keuken te gaan. Hierdoor kan ik even op adem komen en houd ik mijzelf rustiger. Door zelf rustiger te worden merk ik dat Taha ook rustiger wordt. Dit werkt tot nu toe enorm goed!
Als Taha echt lang en breed over de grens is geef ik Taha een time-out. Niet als straf, maar om hem net als mijzelf uit de situatie te halen. Dan zet ik hem even op zijn kamer waar hij na wat tegengas gewoon gaat spelen. Hierdoor wordt Taha weer rustig en heeft dit dezelfde werking als wanneer ik een time-out neem. Als ik hoor dat hij rustig aan het spelen is kom ik naar hem toe en gaan we samen verder spelen of weer naar beneden. Ik merk dat Taha hier enorm baat bij heeft omdat hij anders steeds driftiger wordt. Die appel viel dus niet zo ver van de boom..

 

Maak tijd voor jezelf

Van een beetje me-time worden we allemaal gelukkiger. Zo plan ik minstens in de week een ik-doe-helemaal-niks-behalve-Netflixen avond in en niemand mag mij op dat moment lastig vallen. Heerlijk even opladen en mijzelf verliezen in een andere wereld. Op deze manier kan ik mijzelf goed opladen, heb ik niet continue een opgejaagd gevoel (en ben ik daardoor dus minder gestrest) en ben ik veel geduldiger. Soms stellen we gewoon veel eisen aan onszelf: een goede moeder, werknemer, vrouw en vriendin zijn. We leggen onszelf soms veel druk op, die moeten we zeker ook af en toe ontluchten!

 

Als je toch uit je slof geschoten bent

Hey, we zij mensen, we schieten allemaal wel eens toch uit onze slof. Biedt je excuses aan en leg uit waarom het is gebeurd. Geef een dikke knuffel en stel voor om samen iets anders te gaan doen zodat je uit de situatie stapt. Als het erg vaak voorkomt is het misschien wel even handig om na te gaan waarom je zo snel je geduld verliest. Zo kwam ik erachter dat ik onbewust behoorlijk wat ergernissen had opgekropt tussen de rolverdeling in huis, en had het eigenlijk niets met Taha te maken. Alles komt goed.


 

Uit de poll op mijn Instagram stories bleek ik niet de enige te zijn die eens tekeer ging tegen haar kind: 82% van mijn volgers heeft dit ook ervaren. En jij? Ben jij wel eens gaan tieren tegen jouw kleine omdat je geduld helemaal op was?

Fotocredits: Pexels

2 thoughts on “Zo detoneer je jezelf wanneer je jouw geduld verliest

  1. Ga ook maar eens met deze tips aan de slag. Hier een peuter met erge peuter pubertijd en die kan me ook aardig overspannen maken met haar onophoudelijke geschreeuw. Haha

    1. Oh zo herkenbaar! Dagen gehad dat ik non-stop gestresst was. Het was echt niet in een dag weer zen, maar het heeft echt goed geholpen :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top