Bilbiotalk | #3: Steeds Meer Verhalende Voorleesboeken

Taha vindt boekjes kijken en voorgelezen worden onwijs leuk en dit stimuleer ik maar al te graag. Voorlezen is immers onwijs goed voor de taal- en cognitieve ontwikkeling! Minstens één keer per maand gaan de kleine boef en ik naar de bibliotheek om nieuwe voorleesboeken uit te zoeken. In deze reeks deel ik Taha’s favoriete voorleesboeken uit de bibliotheek.

 

Lezen is leuk!

Elke keer wanneer ik aangeef dat we naar de bibliotheek gaan staat Taha te trappelen. Nu moet ik zeggen dat onze bibliotheek ook echt een leuke kinderafdeling heeft met veel interactie om het lezen te bevorderen. Voor hem is het gewoonweg een dagje uit. Ook deze keer heeft Taha bijna alle voorleesboeken zelf uitgekozen en het valt mij op  dat hij steeds meer verhalende voorleesboeken uitkiest.  Kijken jullie mee naar Taha’s favorieten van de afgelopen 3 maanden?

 

Zó moe en toch klaarwakker

 

zo moe en toch klaar wakker bibliotalk voorleesboeken

 

Dit voorleesboek was deze keer grote favoriet! De egel, de vos, de ezel, de pelikaan, de krokodil en de zeeleeuw zijn zó moe. Toch moet elk diertje er even uit. De een moet naar de wc, de ander is zijn knuffel vergeten. Al met al een feest der herkenning voor peuters die om elk wissewasje toch nog even uit bed komen. Het grapje halverwege doet Taha elke keer schaterlachen en zorgt voor veel pret. Opmerkelijk is dat sinds ik dit boekje voorlees (en hij gaat dus zeker in de verlenging, en wellicht in mijn winkelmandje) Taha niet meer uit bed komt met excuusjes. Hij blijft eindelijk liggen!

Zó moe en toch klaarwakker, Susanne Strasser • €11,95

 

Wat is het mooi donker

 

wat is het mooi donker bibliotalk voorleesboeken

Ook dit voorleesboek was populair. Taha is dol op katten, dus dit boek was een schot in de roos. Een magisch boekje met fluor accenten, een zilveren touch en een zacht vilten katje wat de kindjes continue willen aaien. Je leest wat de poes ’s nachts op ontdekkingsreis allemaal tegenkomt en kindjes maken kennis met cijfers en tellen. Een absolute aanrader voor elk kindje dat toch wel een beetje bang is in het donker!

Wat is het mooi donker, Emiri Hayashi• €29.95

 

Welkom

 

welkom voorleesboek

Een boek met een licht politieke touch: welkom is een krachtig verhaal over de benarde situatie van vluchtelingen. Op een eenvoudige en toegankelijke manier laat Barroux in dit boekje zien hoe drie beren door omstandigheden hun ijzige thuis moeten verlaten en vervolgens overal weggestuurd worden. Wanneer ze uiteindelijk een onbewoond eiland vinden zijn ze blij een thuis te hebben gevonden en helpen dan ook graag een stel aapjes die hetzelfde is overkomen. Een mooi voorleesboek die aansluit op de actualiteit.

Welkom, Barrouxt • €10,99

 

Een boom vol herinneringen

 

een boom vol herinneringen voorleesboek

Dit voorleesboek heeft Taha absoluut gekozen vanwege de vos die voorop staat. Uiteindelijk bleek het een perfecte keuze: de kat van oma moest laatst worden ingeslapen en dit heeft nogal indruk gemaakt op Taha. Een boom vol herinneringen is een boek dat hier troost in biedt en uitleg geeft. Het gaat over vos die een heel mooi leven heeft gehad, maar nu heel erg moe is. Hij valt in slaap, voor altijd. Alle vriendjes van vos zijn verdrietig en vertellen over hun herinneringen aan vos. Met elke herinnering groeit een klein plantje uit tot een grote boom vol herinneringen aan vos. Op deze manier is vos nog altijd bij hen. Dit boek heeft Taha zeker geholpen bij het verlies van de kat van oma waar hij zo dol op was en is zeker een aanrader voor elk kindje dat met een vorm van verlies te maken heeft (gehad).

Een boom vol herinneringen, Britta Teckentrup • €13,99

 

Mama’s Keuze – Dikkie Dik Meeleesboek

 

dikkie dik meeleesboek

Onwijs leuk dit meelees boek van Dikkie Dik! Het boek staat vol met de leukste verhaaltjes van Dikkie Dik waarbij een aantal woorden zijn veranderd in plaatjes. Op deze manier wordt het voorlezen extra interactief en kunnen jullie samen echt lezen! Taha is onwijs trots als hij het verhaal mee kan lezen en heeft het er na het lezen nog lang over. Naast de voorleesverhaaltjes zijn er ook keuze verhaaltjes te vinden waarbij kinderen steeds een andere weg in kunnen slaan om het verhaal te veranderen. Een onwijze aanrader om alvast te beginnen met echt lezen en je kindje meer te betrekken bij het voorlezen.

Dikkie Dik Meeleesboek, Jet Boeke – €35,99

 

Boekstart

Wist je dat jouw kindje gratis lid kan worden van de bibliotheek met BoekStart? Om voorlezen te stimuleren is Boekstart opgezet zodat jij en jouw kindje in de leeftijd van 0-4 jaar kunnen genieten van voorlezen. Als je baby ongeveer 3 maanden is krijg je van de gemeente een waardebon voor het BoekStart koffertje. Wanneer je deze niet hebt ontvangen kun je deze ook vaak bij het consultatiebureau vinden. In het BoekStart koffertje zitten twee wisselende boekjes én handige voorleestips. Wil je weten of jouw gemeente meedoet aan BoekStart? Klik dan hier.

 


Eerdere bibliotalks

Bibliotalk #1: Diertjes kijken
Bibliotalk #2: Voorlezen, voorlezen, voorlezen!

Eén reactie Voeg de jouwe toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.