Bibliotalk | #2: Voorlezen, voorlezen, voorlezen!

Taha vindt boekjes kijken en voorgelezen worden onwijs leuk en dit stimuleer ik maar al te graag. Minstens één keer per maand gaan de kleine boef en ik naar de bibliotheek om nieuwe voorleesboekjes uit te zoeken. In deze reeks deel ik Taha’s favorieten uit de bibliotheek.

 

Bibliotheek

Wanneer ik met Taha naar de bibliotheek ga laat ik Taha eigenlijk de meeste boekjes kiezen. Meestal nemen we een mix mee van prentenboeken, voorleesboekjes en ontdekkingsboekjes. Net zoals vorige keer hadden ook deze keer dieren weer de voorkeur. Opvallend verschil: Taha koos meer voor echt voorleesboeken dan kleine prentenboeken. Grappig hoe dat ze snel kan veranderen. Kijken jullie mee naar Taha’s favorieten van de afgelopen 3 maanden?

 

Wolfje wil naar huis

wolfje wil naar huis - biblioteek favoriet

 

Dit voorleesboek was de grote favoriet en is tot tweemaal toe verlengd. Prachtige tekeningen waar Taha van alles op aanwees en over vertelde! Kleine wolfje voelt zich al heel groot en stoer. Hij weet zeker dat hij de roedel kan leiden naar een nieuwe grot als hun eigen grot bezet blijkt te zijn. Dan raakt wolfje de roedel kwijt en is hij helemaal alleen. Hij voelt zich veel te dapper en stoer om te huilen. Als hij door het ijs zakt komt hij allerlei nieuwe vriendjes tegen die wolfje helpen thuis te komen. Het verhaal is rijmend vertaald, en kindjes kunnen zich inleven in de gevoelens van wolfje. Van dapperheid tot eenzaamheid tot het gevoel van veiligheid en geluk als hij weer thuis komt. Echt een aanrader!

Wolfje wil naar huis, Rachel Bright • €14,99

 

Gewoon zoals je bent

 

gewoon zoals je bent, bibliotheek favorieten

Ook dit voorleesboekje heeft erg leuke herkenbare tekeningen. Het gaat over een kleine olifantje die het maar wat lastig vind netjes in de olifantenrij te blijven lopen. Hij ziet zoveel andere diertjes met eigenschappen die hij zelf ook wel zou willen hebben! Van die lange giraffenstelten bijvoorbeeld, of een mooie cheetahvacht. Telkens als hij erom vraagt krijgt hij een nee te horen en dat hij vooral in de rij moet blijven wandelen. Pas later, wanneer alle dieren bij elkaar zijn bij de drinkplaats snapt hij waarom hij al die verschillende eigenschappen niet mag hebben: hij is precies goed zoals hij is! Een erg leuk voorleesboekje met korte zinnen om de basis te leggen voor een positief zelfbeeld!

Gewoon zoals je bent, Jonny Lambert• €13,50

 

De grote boze brul

 

de grote boze brul, bibliotalk

Toevallig ook een boekje van Jonny Lambert. Dit voorleesboekje heeft dezelfde collageachtige tekeningen als ¨Gewoon zoals je bent¨, erg leuk! Welp en zijn zusje krijgen ruzie, en welp krijgt daar de schuld van. Hier wordt welp behoorlijk boos van en krijgt allerlei adviezen van vriendjes over het uiten van deze boosheid. Al deze adviezen helpen niet, en welp wordt alleen maar bozer! Wanneer hij uiteindelijk goede raad krijgt van baviaan om zijn boosheid te uiten voelt hij zich al een heel stuk beter. Wanneer Taha een boze peuterbui heeft vraag ik hem naar welpje en dan zakt zijn boosheid meteen. Een erg leuk voorleesboekje om met boze gevoelens om te leren gaan!

De grote boze brul, Jonny Lambert • €13,50

 

Mama’s Keuze – Ramadan voorleesboek

 

hoe farah meedoet met de ramadan zonder te vasten, bibliotalk

Zoals sommigen van jullie weten is vorige week de ramadan begonnen. Om Taha wat meer over de ramadan te vertellen én uit te leggen waarom mama ´s avonds niet mee eet heb ik dit voorleesboek uitgezocht. Het voorleesboek heeft eigenlijk een verhaal ín een verhaal. Het begint over Farah, die de ramadan maar saai vind, en vervolgens worden de kernwaarden verteld via verhaaltjes die de ouders van Farah vertellen aan Farah zelf. Het boek heeft twee pagina´s met feitjes over de ramadan en gaat dan over op de vertelverhaaltjes. De verhaaltjes gaan over de eekhoorns Rama en Dan die allerlei avonturen beleven. De vertelverhaaltjes gaan vooral over normen en waarden en hebben een duidelijk moraal. Een erg fijn voorleesboek om normen en waarden mee te geven en een inzicht te geven in de Ramadan en de Islam.

Hoe Farah Meedoet Met De Ramadan Zonder Te Vasten, Naima El Bouzidi • €18,79


Boekstart

Wist je dat jouw kindje gratis lid kan worden van de bibliotheek met BoekStart? Om voorlezen te stimuleren is Boekstart opgezet zodat jij en jouw kindje in de leeftijd van 0-4 jaar kunnen genieten van voorlezen. Als je baby ongeveer 3 maanden is, krijg je van de gemeente een waardebon voor het BoekStartkoffertje. Wanneer je dit niet hebt ontvangen kun je deze ook vaak bij het consultatiebureau vinden. In het BoekStartkoffertje zitten twee wisselende boekjes met handige voorleestips. Wil je weten of jouw gemeente meedoet aan BoekStart? Klik dan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.