5 tips voor het omgaan met eenkennigheid

OpvoedingLeave a Comment on 5 tips voor het omgaan met eenkennigheid

5 tips voor het omgaan met eenkennigheid

Wanneer jouw kindje last heeft van eenkennigheid kan dat knap lastig zijn. Natuurlijk is het ergens wel heel lief, zo’n superfan, maar het kan behoorlijk vermoeiend zijn. Wanneer je als ouder nergens meer echt aan toe komt of continue afgewezen wordt kan dat tot wrijving leiden. In dit blog vind je 5 tips die jou door deze fase heen slepen!

Mama, mama & nog eens mama

Al een tijdje wil Taha maar één persoon, en dat is mama. Troosten? Mama. Spelen? Mama. Eten geven? Mama. Zelfs iets lekkers mocht laatst alleen door mama gegeven worden. Voor Kerim vind ik het ook niet leuk. Elke keer wanneer ik ook aanwezig ben wordt hij door Taha keihard afgewezen. Het is duidelijk te merken aan Kerim dat hij een beetje teleurgesteld is. Het werd hoog tijd eens wat advies in te winnen.

 

Wat zeggen de pro’s?

Vindt Taha mij echt veel liever dan zijn papa? Nee, gelukkig niet. Veel dreumesen en peuters hebben de neiging naar één ouder te trekken.  Vanaf ongeveer 6 maanden komt er één persoon centraal te staan, en dat uit zich vaak in eenkennigheid. Pedagoge Emmelie Boost zegt daar het volgende over:  “Kinderen zoeken onbewust degene op die hen in een bepaalde situatie het meest van pas komt. Als uw kind bijvoorbeeld wagenziek is, kan er van alles aan de hand zijn. Misschien reageert u te paniekerig en vindt uw kind op dat moment de lage stem van uw partner geruststellend.”

 

Tips!

Goed, dat klinkt allemaal eigenlijk heel logisch. Maar hoe ga ik daar verder nou mee om? Hoe kan ik, pedagogisch verantwoord welteverstaan, even ontsnappen aan de constante vraag naar aandacht van mijn peuter? Na wat speurwerk op het web kwam ik de volgende tips tegen die ik zeker ga uitproberen:

  • Op momenten dat je kindje geen grote behoefte heeft naar de voorkeursouder kan de andere ouder iets meer aandacht geven. Door even lekker gek te doen vergeet het kindje dat het eigenlijk liever mama/papa heeft.

  • Door consequent te zijn en duidelijke regels na te leven groeit het zelfvertrouwen van je kindje, hierdoor voelt het kind zich veilig en heeft je kindje minder zijn papa/mama nodig. 

  • Probeer niet krampachtig liefde van je kind te krijgen. Onthoud dat het een tijdelijke fase is. Wie weet is de situatie over een paar jaar juist andersom.

  • Trek als ouders één lijn en laat het niet tussen jullie in komen.

  • Probeer de situatie voor een van de ouders draaglijker te maken door niet in alles mee te gaan. Neem als voorbeeld het aankleden. Als je kind zich alleen door papa wil laten aankleden, zeg dan als papa: ‘Nee, ik heb nu geen tijd. Mama doet het’. Als je kind protesteert en aanhoudt, zeg je: ‘Dan kleedt niemand je nu even aan’. Zo leert je kind dat hij niet altijd alles met papa kan doen.


Het is de hoogste tijd om wat consequenter te zijn met Taha, hier schieten wij beiden vanwege het gemak nogal eens tekort. Ik hoop dat bovenstaande tips helpen om de fase voor ons alle drie wat gemakkelijker te laten verlopen. In de tussentijd blijven we gewoon heel vaak in ons hoofd herhalen: het is een fase..het is een fase..het is een fase..


Hoe gaan jullie om met de eenkennigheid van jullie kleintje?

Bron: Ouders van Nu, Mamaliefde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top