5 tips voor meer zelfvertrouwen

Lichaam & GeestLeave a Comment on 5 tips voor meer zelfvertrouwen

5 tips voor meer zelfvertrouwen

Jarenlang vond ik het allerbelangrijkste ter wereld wat anderen van mij vonden, had ik behoorlijk weinig zelfvertrouwen en een laag zelfbeeld. Nog steeds speelt dit regelmatig een rol wat zorgt voor veel jaloezie en negatieve gedachtes. Zelfvertrouwen is niet iets dat over één nacht ijs ontstaat, maar iets dat moet groeien. In deze post laat ik vijf routines zien die ervoor zorgen dat mijn zelfvertrouwen elke dag weer wat meer groeit.

 

Focus op het goede

Hoe zweverig dit misschien ook klinkt, het is ècht waar. Vroeger lag mijn focus vooral op wat ik niet mooi vond, of wat juist niet goed ging. Complimenten kon je mij maar beter niet geven, want die weerlegde ik direct. Er zijn dagen geweest dat ik mij heb afgemeld op school/werk omdat ik mij oprecht te verschrikkelijk vond om naar buiten te gaan.
Tegenwoordig focus ik juist op de dingen die ik wel erg mooi vind aan mijzelf, en let ik op wat ik juist goed vind gaan. Op deze manier leer ik geleidelijk van mijzelf te houden, en voelt dit totaal niet onnatuurlijk of geforceerd. Ik implementeer deze gedachtegang zoveel mogelijk in alle aspecten van mijn leven, dus ook mijn relatie, werk en de opvoeding van Taha. Hoe meer je leert positief te kijken, hoe meer je beseft hoeveel leuke en positieve dingen er om je heen zijn die je anders misschien wel over het hoofd ziet!

 

Help anderen

Het helpen van anderen geeft niet alleen een ander, maar ook jezelf een goed gevoel. Dat goede gevoel is jouw beloning en geeft je op die manier meer eigenwaarde: you matter. Nu bedoel ik niet dat je perse elke week een inzamelingsactie op touw moet gaan zetten. Het zit hem vaak juist in de kleine dingen. Iemand complimenteren of een helpende hand bieden aan iemand in jouw omgeving die ergens hulp bij nodig heeft kan al wonderen doen.

 

me time, zelfvertrouwen

 

Treat yo’ self

Neem de tijd om jezelf echt te pamperen. Of dat nou door middel van een uitgebreid bad- en beauty moment is, een flinke shopsessie of echt even helemaal relaxed een boek lezen: neem serieuze “me-time”. Goed voor jezelf zorgen speelt een enorme rol in hoe we ons voelen over onszelf en hoe zelfverzekerd we zijn. Zeker één dag in de week, soms twee, ben ik een middag “vrij”. Dan is Taha bij de kinderopvang of neemt Kerim alles over, en kan ik echt de tijd nemen voor mijzelf. Sinds ik dit zo heb geregeld voel ik mij veel prettiger in mijn eigen vel omdat ik beter voor mijn eigen rust zorg.

 

Stap uit je comfortzone

Door elke keer iets te doen wat ik normaal niet snel zou doen groeit mijn zelfvertrouwen als kool. Nieuwe dingen doen en ontdekken zorgt ervoor dat ik mijzelf steeds overtref en zo meer vertrouwen krijg in mijn doen en laten. Dit kan iets kleins zijn, zoals een gesprek aanknopen met een vreemde of zonder make-up de deur uit gaan, maar ook iets groters door bluffend een nieuwe baan binnen te slepen. In plaats van stil, onzeker en afwachtend te zijn ben ik zelfverzekerder, trotser op mijzelf en groeit mijn onafhankelijkheid.

 

Fake it till you make it

Last but not least: doe alsof. We hebben allemaal wel eens dagen dat we echt niet lekker in ons vel zitten. Zet een dikke glimlach op, ook al heb je er geen zin in. Je zult zien dat door te doen alsof je vrolijker bent je automatisch positiever gaat denken. En zo zijn we weer bij het eerste punt beland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top