5 kleine dingen waarmee ik mijn hoofd leegmaak

Lichaam & GeestLeave a Comment on 5 kleine dingen waarmee ik mijn hoofd leegmaak

5 kleine dingen waarmee ik mijn hoofd leegmaak

De wekker gaat: snel naar beneden, ontbijt voor Taha maken, Taha aankleden, mijzelf aankleden, hup snel door naar werk waar het onwijs druk is, terug naar huis, snel eten maken, eten, het huishouden doen en Taha weer naar bed brengen, douchen..en dan? De dertien uur tussen opstaan en Taha weer naar bed brengen zijn vol, voller, volst. Gelukkig maar want als mijn dagen niet zo gevuld zouden zijn zou ik niet weten wat ik zou moeten doen de hele dag. Wel is het voor mijn onwijs belangrijk om tussen de bedrijven door tijd voor mijzelf te nemen en mijn hoofd helemaal leeg te maken. Niet alleen met grote dingen, maar juist met kleine dingen. Welke kleine dingen dat zijn deel ik hier vandaag met jullie.

 

Netflix & Chill

En dan in de meest letterlijke zin van het woord. Sommige mensen, zo bleek uit een onderzoek van de Amsterdamse Vrije Universiteit, voelen zich schuldig na een avondje bankhangen voor de TV. Hierdoor voelden ze zich eigenlijk helemaal niet zo ontspannen. Not me! Ik vind het heerlijk om een avond te verdwijnen in het leven van een ander en uit mijn eigen dagelijkse leven te stappen. Of het nou bingewatchen is van één van mijn favoriete series of lekker luchtig naar make-overs kijken van de Fab 5: Netflix is mijn mattie. Al concurreert Disney+ inmiddels ook lekker mee voor mijn tijdsverdeling.  Gewone televisie doet dit overigens niet voor mij. Ik denk dat het te maken heeft dat het programma dan telkens onderbroken wordt door bijvoorbeeld reclame waardoor ik elke keer weer ”uit die wereld word getrokken”.

 

Spelen met Taha

Als er iets is waarmee ik mijn gepieker en verantwoordelijkheden even mee op pauze kan zetten is dat wel spelen met mijn kind. Even weer zelf kind zijn. Voor mij dé perfecte remedie tegen een overstroming van gedachten en dingen die ik eigenlijk nog had moeten doen. Samen bouwwerken bouwen van Duplo, een treinbaan van hier tot Tokio en weer terug leggen of lekker buiten naar de speeltuin: het drukt alle eigenlijk-had-ik-dit-nog-moeten-doen/zeggen/afronden/regelen-gedachten weg. Daarnaast vind ik het natuurlijk ontzettend fijn om zo één op één tijd te spenderen met Taha en hem zo fantasievol bezig te zien zijn. Spelen is heerlijk om te ontspannen, de fantasie te prikkelen en verder even helemaal niets te moeten. Waarom stoppen we daar eigenlijk mee wanneer wij ”groot” worden?

 

 

Lezen

Van tijdschriften tot boeken, lezen maakt mijn hoofd helemaal leeg om eigenlijk dezelfde reden als dat Netflix dat doet: even in de wereld van iemand anders stappen. Ik vind het heerlijk om ’s avonds in stilte een boek of tijdschrift erbij te pakken en te verdwijnen in de wereld van Zweinstein of om jaren terug te gaan naar het Ottomaanse rijk. Het liefst doe ik dat in de hangstoel hierboven van Tropilex. Kaarsjes aan, kind naar bed, man naar zijn mancave en ik die mijn hele lichaam ontspannend opvouw met een goed boek. Een vakantiegevoel zo doordeweeks in mijn eigen woonkamer. Als je nog geen hangstoel in je bezit hebt: go get one! Of je nou een boek leest, tv kijkt of jezelf opvouwt om een dutje te doen: in zo’n stoel ontspant elke spier van je lichaam. Je vindt hele mooie hangstoelen onder andere hier.  Momenteel ben ik trouwens het boek Duizend Schitterende Zonnen aan het lezen van Khalid Hosseini en dat boek kan ik gewoon niet meer wegleggen. Dat is dan misschien wel een minpuntje van dat lezen..

 

Naar het bos

Vroeger toen ik klein was gingen we vaak als gezin een wandeling maken in het bos. Hier in Twente zijn er verschillende mooie bossen waar je helemaal tot rust kan komen. Als kind vond ik het natuurlijk geen klap aan, en er zijn regelmatig tempertantrums van mijn kant uit gekomen omdat ik weer een dag mee moest naar dat verdomde bos in plaats van hondertwintigduizend andere dingen die ik als kinds veel leuker vond om te doen. Nu ik zelf volwassen (ha-ha) ben begrijp ik mijn vader. Door een wandeling in de natuur te maken lijkt het wel of de spanning met elke stap minder wordt. Ik ben de natuur steeds meer gaan waarderen en tijdens een wandeling let ik ook steeds meer op de mooie dingen die in de natuur voorkomen. Waar ik het vroeger maar een domme tijdsverspilling vond waardeer ik nu de rust die het met zich meebrengt. Soms alleen in stilte of met een podcast, soms samen als gezin. Het bos is een heerlijke place to be om te ontspannen.

 

Herinrichten & Opruimen

Het klinkt misschien heel raar, want wát een werk,  maar een deep clean van alle kasten en het herinrichten van mijn huis werkt voor mij bijzonder ontspannend. Het gezegde “‘een leeg huis, een leeg hoofd” bestaat niet voor niets. Door de kastjes en lades op te ruimen, alles even lekker fris te poetsen en het meubilair zo neer te zetten dat de kamer ruimer en leger oogt veeg ik de chaos in mijn huis van tafel en dus ook de chaos in mijn hoofd. Daarnaast ga ik zo op in het purgen van nutteloze spullen, bijna OCD indelen van mijn kasten en wegstoffen van nesten aan spinnenweb omdat net die hoekjes altijd vergeten worden dat alle stress van mij afglijdt. Dat mijn peuter binnen no time die chaos weer in ere heeft herstelt vergeten we maar even..

 

 

Dit artikel is gesponsord door Tropilex. Meer weten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top